pasta z ciecierzycy

Przepis na Pomidorową pastę z ciecierzycy

Pomidorowa pasta z ciecierzycy sprawdzi się idealnie jako dodatek do kanapki, naleśników na słono, tortilli czy słupków warzyw 🙂

Składniki na pomidorową pastę z ciecierzycy:

– 1 słoik ciecierzycy (lub ok. 340 g ugotowanej)
– 2-3 łyżki zalewy z ciecierzycy lub zimnej wody (mniej lub więcej w zależności od pożądanej konsystencji)
– 1 łyżka oliwy
– 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– kilka suszonych pomidorów (to już według uznania)
– sól i pieprz według uznania, można też dodać odrobinę ostrej papryki

Sposób przygotowania pasty z ciecierzycy:

Najpierw odcedzamy ciecierzycę i miksujemy za pomocą blendera z odrobiną zalewy na gładką masę. Później dodajemy resztę składników i dalej miksujemy wszystko aż uzyskamy idealną konsystencję 😁


Pomidorowa pasta z ciecierzycy pysznie smakuje na kanapce z mozzarellą skropione oliwą 🙂
Smacznego!

A po przepis z ciecierzycą w słodkiej odsłonie odsyłam Cię tutaj 🙂