Do przygotowania domowych batoników musli nie potrzebujemy masła ani oleju kokosowego, a bazą oraz słodzidłem są suszone daktyle 🙂
Składniki na domowe batoniki musli (5 sztuk):
- 90 g suszonych daktyli bez pestek (ok. 15 sztuk)
- 60 g płatków owsianych
- 35 g orzechów włoskich
- 15 g orzechów laskowych
- 20 g suszonej żurawiny
- 1 jajko
- Opcjonalnie gorzka czekolada do polania
Sposób przygotowania domowych batoników musli:
- Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
- Daktyle zalewamy gorącą wodą i moczymy przez ok. 10 min. (muszą zmięknąć na tyle, by łatwo je było zbendować).
- Płatki owsiane delikatnie rozdrabniamy, a orzechy siekamy.
- Daktyle blendujemy na gładką masę.
- Mieszamy w misce wszystkie składniki, następnie dodajemy jajko i ponwnie mieszamy.
- Wykładamy na blaszkę i formułujemy prostokąt, który po upieczeniu pokroimy na batoniki.
- Pieczemy przez ok. 10-15 minut.
- Na końcu dzielimy na porcje i polewamy roztopioną gorzką czekoladą
Smacznego! 🙂
Poniżej zdjęcia przedstawiające przepis na domowe batoniki musli krok po kroku:







