domowe batoniki musli

Przepis na domowe batoniki musli

Do przygotowania domowych batoników musli nie potrzebujemy masła ani oleju kokosowego, a bazą oraz słodzidłem są suszone daktyle 🙂

Składniki na domowe batoniki musli (5 sztuk):

  • 90 g suszonych daktyli bez pestek (ok. 15 sztuk)
  • 60 g płatków owsianych
  • 35 g orzechów włoskich
  • 15 g orzechów laskowych
  • 20 g suszonej żurawiny
  • 1 jajko
  • Opcjonalnie gorzka czekolada do polania

Sposób przygotowania domowych batoników musli:

  1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
  2. Daktyle zalewamy gorącą wodą i moczymy przez ok. 10 min. (muszą zmięknąć na tyle, by łatwo je było zbendować).
  3. Płatki owsiane delikatnie rozdrabniamy, a orzechy siekamy.
  4. Daktyle blendujemy na gładką masę.
  5. Mieszamy w misce wszystkie składniki, następnie dodajemy jajko i ponwnie mieszamy.
  6. Wykładamy na blaszkę i formułujemy prostokąt, który po upieczeniu pokroimy na batoniki.
  7. Pieczemy przez ok. 10-15 minut.
  8. Na końcu dzielimy na porcje i polewamy roztopioną gorzką czekoladą

Smacznego! 🙂

Poniżej zdjęcia przedstawiające przepis na domowe batoniki musli krok po kroku:

\"domowe
\"domowe
\"domowe
\"domowe
\"domowe
\"domowe
\"\"
\"domowe