Domową nutellę wykorzystać do smarowania naleśników, kanapek lub dodawać do innych deserów. Domowa nutella zawiera cukier, jednak pochodzi on z daktyli, dzięki czemu nasza nutella jest też bogatym źródłem potasu. Nie zawiera tłuszczów utwardzonych, a jedynie ten z orzechów laskowych oraz kakao.

Składniki na domową nutellę:
- ok. 26-28 sztuk suszonych daktyli
- 20 orzechów laskowych
- 2 łyżeczki kakao
- 3-4 łyżki wody z moczenia daktyli
Sposób przygotowania domowej nutelli:
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 15 minut.
- Orzechy mielimy jak najdrobniej (można je wcześniej podprażyć i pozbyć się skórki, jednak jeśli chcemy zachować więcej wartości odżywczych, nie podprażamy).
- Namoczone daktyle blendujemy ze zmielonymi orzechami, kakao oraz dodajemy taką ilość wody, aby uzyskać gładką konsystencję.
Smacznego 🙂