domowa nutella

Przepis na domową nutellę

Domową nutellę wykorzystać do smarowania naleśników, kanapek lub dodawać do innych deserów. Domowa nutella zawiera cukier, jednak pochodzi on z daktyli, dzięki czemu nasza nutella jest też bogatym źródłem potasu. Nie zawiera tłuszczów utwardzonych, a jedynie ten z orzechów laskowych oraz kakao.

\"\"

Składniki na domową nutellę:

  • ok. 26-28 sztuk suszonych daktyli
  • 20 orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3-4 łyżki wody z moczenia daktyli

Sposób przygotowania domowej nutelli:

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 15 minut.
  2. Orzechy mielimy jak najdrobniej (można je wcześniej podprażyć i pozbyć się skórki, jednak jeśli chcemy zachować więcej wartości odżywczych, nie podprażamy).
  3. Namoczone daktyle blendujemy ze zmielonymi orzechami, kakao oraz dodajemy taką ilość wody, aby uzyskać gładką konsystencję.

Smacznego 🙂