przepis na chili sin carne

Przepis na Chili sin carne z soczewicą

Polacy zdecydowanie za rzadko jedzą nasiona roślin strączkowych (są to m.in. soczewica, ciecierzyca, fasola, groch), a zaleca się, aby pojawiały się w naszym jadłospisie 1-2 razy w tygodniu. Nie dość, że są dobrym źródłem błonnika i białka, to jeszcze są skarbnicą witamin z grupy B i składników mineralnych (fosfor, potas, wapń, żelazo, magnez i cynk).

Naprawdę warto włączyć je do diety, więc poniżej podaję łatwy przepis na pyszne danie, gdzie główną rolę graja soczewica i czerwona fasola.

Przepis na 4 porcje:
2 łyżki oliwy
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
500g passaty pomidorowej
1 szklanka wody
1 duża marchewka
1/2 szklanki soczewicy czerwonej (suchej)
1/2 papryki
1 puszka czerwonej fasoli
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 kostka gorzkiej czekolady
I najważniejsze, czyli przyprawy:
1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego (kuminu), 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1/4 łyżeczki cynamonu, szczypta pieprzu

Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy wszystkie przyprawy. Po ok. 2-3 min. wlewamy passatę pomidorową i wodę. Marchewkę i paprykę kroimy w dużą kostkę, soczewicę płuczemy na sitku, wrzucamy do sosu i gotujemy do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną wrzucamy fasolę z puszki i gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy sos sojowy, cukier, kostkę gorzkiej czekolady, sok z cytryny.
Świetnie smakuje z ryżem.

Smacznego! 🙂

1 porcja (bez ryżu): 256 kcal, B:14g, T:7g, W:35g

A jeśli chcesz spróbować nasion strączkowych w wersji na słodko, zapraszam do przepisu na brownie z ciecierzycy